Tag Archives: opinion

“Big Girls Don’t Cry” Review

Biggirlsdontcry

As promised a few weeks ago, finally here my Fay Weldon’s review of “Big girls don’t cry”. i tried to be very careful, providing basic information and opinion, making it “spoiler free”. I have already mentioned it, I know, but I will do that again. I read the book in Albanian, published By Pegi Publishing House, one of the best here in Albania.

And with that said, I hope you enjoy it! 🙂

First of all, know that it’s very straight forward and maybe someone would think of it as bold and brazen. That’s part of this book’s personality, this is how the characters truly are. Most of them are uncensored, because they show their true colors and are not afraid of not faking a facade to show to the rest. Well considering the time, breaking the boundaries, work hard, play hard, party hard and money looked easy but it wasn’t, it has never been, we just keep comparing easier eras to more difficult ones. That’s one of the biggest illusions of our reality.

Continue reading “Big Girls Don’t Cry” Review

Likes(0)Dislikes(0)

Pushteti Blendi Fevziu- Review

Ky ishte një nga bestsellerat e këtij viti, ose për të qenë më të saktë, i dyti libër më i shitur te Panairi i Librit 2016. Bukur shumë!

Im atĂ« ishte shumĂ« kurioz tĂ« dinte pĂ«r çfarë bĂ«hej fjalĂ«. E bleu, e lexoi dhe komenti i vetĂ«m ishte “Ppffff!”.

E lexova. Do ishte shumë pak, thjesht të thoja që nuk më pëlqeu. Pëlqimi ose jo, hyn te shijet personale të gjithsecilit prej nesh dha varet nga shumë faktorë. Të jemi të qartë, jam një lexuese si gjithë të tjerët dhe kur gjej një libër që ia vlen barra qeranë, jam e gatshme ta promovoj duke e rekomanduar te të tjerë lexues. Miqtë e mi më të ngushtë janë dëshmitarë të kësaj, por në këtë rast nuk mundem, me gjithë dëshirën e mirë.

Jo, nuk Ă«shtĂ« sepse dua tĂ« hedh baltĂ« mbi njĂ« vepĂ«r letrare, por letrare nuk Ă«shtĂ«.  “Sot gjithçka Ă«shte letĂ«rsi.”shkruan Z. ÒȘili, por kjo nuk ka lidhje me letĂ«rsinĂ« dhe as me esenĂ«. Kjo Ă«shtĂ« hajde tĂ« fantazoj dhe vetĂ«m prej famĂ«s qĂ« kam, prej reklamĂ«s, tĂ« pres qĂ« tĂ« vlerĂ«sohet.

Ka gabime trashanike: 1. Gramatikore 2. Drejtshkrimore 3. Sintaksore. Ky fakt ishte cituar edhe nĂ« njĂ« artikull tĂ« gazetĂ«s “Telegraf”.

  1. Gramatikore? Gjenden plot fjali pa kuptim. Si mund të ndërtosh një fjali vetëm me pjesë të nënrenditur? Si mund të vazhdosh më pas këtë mendim sërish me një fjali që konsiston në pjesë të nënrenditur? Ku janë pjesët kryesore? Qëllimi i një pjese të nënrenditur është, të plotësojë kuptimin e pjesës kryesore dhe ta pasurojë me informacion, përndryshe nuk ka arsye të ekzistojë dhe vetëm nuk mund të qëndrojë.

Do flasim për lakim emrash? Apo trajtën e shquar dhe të pashquar? Po trajtat e shkurtra?

2.Drejtshkrimore? Ka gabime në drejtshkrimin e fjalëve, në apostrofin që mungon, viza në mes të fjalëve si madje-madje etj.

  1. Sintaksore? Sheh presje të përdorura vend e pa vend. Nuk ka hapësirë midis shenjave të pikësimit. Nuk ka ndarje dhe dallim të ligjëratës së drejtë nga ligjërata e zhdrejtë.

VĂ«rehet një varfĂ«ri e theksuar nĂ« leksik, derisa mĂ« bĂ«nte pĂ«rshtypje frekuenca me tĂ« cilĂ«n ndeshesha me frazat: thellĂ«-thellĂ«, herĂ«-herĂ«, madje-madje ose kur hasja tĂ« njĂ«jtat fjalĂ« nĂ« distancĂ« prej dy ose  tre rrjeshtash, si “magjepse” (unĂ« mesa di shkruhet magjepsĂ«se, por
) etj.

Nuk jemi tĂ« gjithĂ« gjuhĂ«tarĂ« apo ekspertĂ« tĂ« gjuhĂ«s shqipe edhe pse bĂ«het fjalĂ« pĂ«r gjuhĂ«n amtare por nga kjo analizĂ« e cekĂ«t e imja merreni me mend se sa gjĂ«ra tĂ« tjera mund tĂ« haste dikush qĂ« kĂ«tĂ« e ka profesion.  MĂ« vjen shumĂ« keq, sepse ishin “detaje” qĂ« fare lehtĂ« mund tĂ« ishin evituar. Prandaj ekzistojnĂ« profesionet e ndryshme dhe profesionistĂ«t. KĂ«tu duhej syri  i mprehtë  i njĂ« redaktori.  Fundja po flasim pĂ«r njĂ« libĂ«r qĂ« jam e bindur pa dalĂ« akoma, ishte i destinuar tĂ« ishte i suksesshĂ«m, kĂ«shtu qĂ« Z.Fevziu, Z. ÒȘili mund t’ia lejonin vetes njĂ« shpenzim tĂ« tillĂ«.  Sidomos nĂ«se do kishte njĂ« lexueshmĂ«ri kaq tĂ« gjerĂ«, duhej edhe pak pĂ«rgjegjshmĂ«ri pĂ«r çfarĂ« po nxjerr nĂ« treg kur ke vĂ«nĂ« tellallin nga tĂ« gjitha anĂ«t. NĂ« kohĂ«rat qĂ« po jetojmĂ«,  pĂ«rçudnimi i  gjuhĂ«s shqipe Ă«shtĂ« normalitet. ËshtĂ« kaq e vĂ«shtirĂ« tĂ« shohĂ«sh shkrime pa gabime, rrjedhimisht njĂ« libĂ«r i kĂ«tij kalibri, siç edhe pretendohet  tĂ« jetĂ« nuk duhej  tĂ« binte nĂ« kĂ«tĂ« “kurth”. E turpshme!

Sigurisht që do kisha preferuar të merresha menjëherë me komentimin e përmbajtjes, siç do lexoni më poshtë, por nuk mund të mos ndalesha në ngërçin gjuhësor që ma ndërlikoi leximin në tërësi.

Trajtimi i fenomenit të pushtetit është tejet sipërfaqësor, pavarësisht se Z. Fevziu qartazi përpiqet të ketë një qasje elastike duke ndërthurur momentet e së tashmes me të kaluarën e personazhit. E dimë që loja e pushtetit është e rrezikshme dhe tinëzare. E dimë që pushteti të tjetërson, sepse duhen këllqe të forta dhe asnjë fibër plasteline në organizëm, përndryshe je i marrë fund.

Një i dehur gjithmonë pandeh se është esëll, qiqër madje.

Deformimi nga pushteti Ă«shtĂ« i ngadaltĂ« dhe gati i padukshĂ«m. Madje edhe ata qĂ« kemi pĂ«rreth e kanĂ« shumĂ« tĂ« vĂ«shtirĂ« tĂ« kuptojnĂ« se ç’po ndodh deri nĂ« çastin qĂ« Ă«shtĂ« tejet vonĂ«. Deri nĂ« çastin kur na ndizet papritmas njĂ« llambushkĂ« dhe ndĂ«rgjegjĂ«sohemi, por gjithmonĂ« nĂ« lidhje me tĂ« tjerĂ«t, kurrsesi nĂ« lidhje me veten tonĂ«.

Dua të them që edhe nga vetë eksperienca e Z. Fevziu, që ka parë aq shumë burra të pushtetshëm duhet ta ketë nuhatur sesi infekton dhe pushton pushteti.

Magjia? Makthet? Fundi i tij? Nuk pashë asgjë magjike në libër. Ishin thjesht përshkrime me ngjyra, të mbetura në tentativë. Ngjitja, suksesi në karrierë, postet, pasuritë, privilegjet? Gjatë gjithë librit përsëriteshin po të njëjtët emra, shoqëruar me ndonjë mbiemër të rastit që bënte më shumë bujë gazetareske sesa artistike.

Vrasjet,vendimet gjakatare, përjashtimet, eliminimet? Një tjetër renditje që përsëritet.

Makthet? Sulltani e dënoi me akuzën e tradhtisë. Kaq. Melodi e dëgjuar.

Fundi? Kur tĂ« vjen fundi, si i thonĂ« kĂ«saj pune, kujton fillimin. Kujton se si vjen nga njĂ« origjinĂ« disi modeste dhe adhurimin pĂ«r gjyshin, kujton ambiciet e mĂ«dha pĂ«r tĂ« studiuar dhe pĂ«r t’u bĂ«rĂ« dikush, si arrin tĂ« martohet me njĂ« vajzĂ« tĂ« njĂ« dere tĂ« mirĂ«, si pastaj mohon atĂ« dhe fĂ«mijĂ«t pĂ«r pushtet, si fiton ca mĂ« shumĂ«, si martohet me njĂ« nga konkubinat e haremit tĂ« sulltanit, si fĂ«mijĂ«t e tij me kĂ«tĂ« tĂ« fundit rezultojnĂ« tĂ« jenĂ« njĂ« zhgĂ«njim total


Ndoshta dikush do mĂ« thoshte (me tĂ« drejtĂ«): “Po pse ç’prisje? Fundja kĂ«to lloj historish kanĂ« tĂ« gjitha pak a shumĂ«, tĂ« njĂ«jtĂ«t emĂ«rues tĂ« pĂ«rbashkĂ«t.”.

PĂ«rgjigjja ime do ishte: “Po pikĂ«risht! NjĂ« shkrimtar materializon fantazinĂ« e tij, duke krijuar njĂ« realitet. Ky realitet pĂ«rputhet me atĂ« ku jetojmĂ« ose mund tĂ« jetĂ« ekstremisht jo real, por nĂ« fund fare shkrimtari mban pĂ«rgjegjĂ«si pĂ«r emocionet qĂ« ndjell dhe mendimet qĂ« provokon. Diçka e tillĂ« nuk Ă«shtĂ« e mundur vetĂ«m me njĂ« makro sekuencĂ« veprimesh, sidomos nĂ«se nĂ« thelb tĂ« gjithĂ« kĂ«saj zgjedh tĂ« vendosĂ«sh njĂ« bishĂ« kaq tĂ« ndĂ«rlikuar, qĂ« quhet pushtet.”

xoxo #kristinakoti

Likes(5)Dislikes(0)

My Brilliant Friend

As already promised, this is my review of the book “My brilliant friend”. The original one in Italian is “L’amica geniale” written by Elena Ferrante.  While in Albanian you find it with the title“Mikesha gjeniale”.
Who has had the chance to see my post on Instagram/Facebook yesterday, is already aware of my  fascination.

I am not really sure of my accuracy on this review since I read it in Albanian. The translation is of a very good quality, though. It flows naturally, it looks so organic, so flawless making the reading such a good and enjoyable experience. Plus it’s more convenient as it costs less.  The publishing  house is Pegi, which also happens to be one of the most professional, rigorous publishing houses in Albania. (My personal opinion)

This review is from a plain reader’s point of view (that would be me, yeeeeaaah)and I repeat again, it was an amazing read. I know that it has been reviewed from experts, literature critics and important celebrities/media, also making it a bestseller, but this is not the point really. As there are lots of best sellers that suck (at least to me), but this one is really good and it had me hooked up from the start.

First, I need to tell you something. I had quite lost the sense of reading a novel, since the past year I have been more focused on psychology/social or even economics books which involved matter of fact realities, experiments, studies, statistics… you get the drill. Continue reading My Brilliant Friend

Likes(2)Dislikes(0)

Horrori i vitit

horrorjpg.jpg
Unsplash thanks @Beth Teutschmann

Meqë  ia dolëm mbanë edhe këtë vit, i mbijetuam Halloween-it, festës, maskimeve nga më të ndryshme dhe nga më origjinalet. Ah, po me një palë brirë, një kapele polici apo infermiereje dhe u realizua veshja.

PĂ«rtej kĂ«saj, çfarĂ« Ă«shtĂ« shqetĂ«suese apo “horror” Ă«shtĂ« : (ku janĂ« trumbetat) “shqipja”.

Dihet qĂ« tĂ« kesh thjesht kombĂ«sinĂ« shqiptare, i/e lindur/rritur shqiptar/shqiptare nuk tĂ« bĂ«n domosdoshmĂ«risht njohĂ«s tĂ« gjuhĂ«s amtare. Do thoja qĂ«,  turp nĂ«se nuk di tĂ« flasĂ«sh apo tĂ« shkruash gjuhĂ«n mĂ«mĂ«, por fundja ky Ă«shtĂ« realiteti. Dihet gjithashtu qĂ« nuk Ă«shtĂ« e thĂ«nĂ« tĂ« kesh qenĂ« apo tĂ« jesh student filologjiku, poooooooooor tĂ« jesh me profesion gazetar apo tĂ« bĂ«sh punĂ«n e redaktorit dhe tĂ« paguhesh mirĂ« pĂ«r diçka qĂ« kaq dukshĂ«m po e bĂ«n kaq keq, nuk e di ç’emĂ«r t’i vĂ«? NĂ«se kini eeehhhmmm mĂ« falni doja tĂ« thoja “keni” eh kĂ«to kĂ«ngĂ«t me kĂ«to “lyrics” apo tekste, apo vargje apo, mund tĂ« gjejmĂ« diçka tjetĂ«r….

PĂ«r ta bĂ«rĂ« mĂ« tĂ« qartĂ«, nĂ« njĂ« portal online, tĂ« njĂ« lloj prestigji tĂ« konsiderueshĂ«m, po lexoja njĂ« artikull dhe ç’tĂ« lexoja:

Continue reading Horrori i vitit

Likes(3)Dislikes(0)

Authenticity Online

With my dear friend DZzz 😍

How do you feel about your persona online, on social networks? Is it a miniature version of you or more a general version of you? Are your profiles open or private, be it Facebook, Instagram and so on?  And this question leads to:  Does your personal you match with the online you?

The thing is, to know the answer. How we manage our social accounts on the internet is a matter of choice, no one is entitled to judge. Period.

Everyday we make that choice, starting by the personal data found in our profiles, the statuses and the things we choose to post, which naturally show what we stand for, fight for, long for, wish for. The photos we choose to post, locations, companions, when, how, posing.

Continue reading Authenticity Online

Likes(20)Dislikes(0)

Summer Vacations in Albania 

20160812_110118
Lukove beach

 

I just got back from my vacations and what I will talk about is not the bright side but the other side of the coin which sometimes leaves me confused and perplexed.

You see Albania is a work of magic. If Nature could cast a spell, then Albania happens to be a blessing one at it with marvellous landscapes, countryside, wonderful seashore, pretty mesmerizing and with a vast variety of choices…Beaches with white sand, crystal clear water, rocky ones too where the powerful and patient waves have done their job all over the millenia.

20160812_105640

 

Here is the “funny” part coming:

Continue reading Summer Vacations in Albania 

Likes(18)Dislikes(0)

Shelter the desert

I would have preferred to delay a bit more, me writing about mmm I don’t know how to call it, social or political issues in my home country, Albania, but the “desert” diverts my focus right into it.
I would love to say that I love Albania and I probably do, despite the mix of feelings that I have in my heart.

You know which is one of my biggest fears? It is watching this country degrade so much and becoming a desert… Continue reading Shelter the desert

Likes(13)Dislikes(0)